13 Nisan 2017 Perşembe

Orhan Veli ve Ezan

Yıl 1950'dir..
Demokrat Parti iktidara gelmiştir..
Menderes Hükümeti'nin yaptığı ilk iş Türkçe ezanı tekrar Arapça'ya çevirmek olmuştur..
Bunu CHP de desteklemiştir..
Merkez medya büyük çoğunlukla kararı över..
Karşı çıkanlar azınlıktadır..
Bunlardan biri de şair Orhan Veli'dir.
15 Haziran'da Yaprak Dergisinde bir yazı kaleme alır..

İşte büyük şairin o yazısından bir bölüm..
"Ezanın Türkçe okunması Atatürk`ün isteği ile kanunlaşmış olmasaydı da ezan Arapça okunsaydı bugün ezan meselesi diye bir meselemiz belki de olmayacaktı. Bu konuda belki bugün düşündüklerimizi düşünmeyecektik. Ama ileriye doğru olduğundan şüphe etmediğimiz bir karardan geriye dönülünce iş değişiyor. Salt bir ezan meselesi olmaktan çıkıyor iş. Daha bir sürü geriliğin başlangıcı, daha bir sürü geriliğe göz yummanın işareti oluyor. Bu düşüncemizin doğru olup olmadığını anlamak için belki de biraz beklemek gerekecekti. Ama ona hacet kalmadı. Başbakanın demecini duyar duymaz sarıklar cüppelerle sokaklara uğrayan softalar düşüncemizin doğruluğunu çabucak ortaya koydu. Sarıkla cüppeyi mühim saymayalım. Ama işin bu kadarla kalmayacağına da kalıbımızı basabiliriz. Daha neler olabilir diye düşünüyoruz da aklımıza şunlar geliyor:
İşte ramazana giriyoruz. Oruç yemenin kafirlik olduğunu düşünen kimseler tarafından pekala taşa tutulabiliriz. O kimseler çoğalabilir. Kafirlik sayacakları işler oruç yemeden ibaret kalmaz. Memleket yararına görmek istediğimiz işler bugün nasıl komünistlik oluyorsa, o gün kolayca kafirlik olur. Milli heyecan'ın yerini dini heyecan alır. Hükümet o heyecanı yatıştırmaktan acizdir. Dini heyecan her istediğini yapmaya başlar. Sonu neye varır bu işlerin? Görmek istemeyiz ama herhalde çok kötüye.
Ezan meselesi tek başına bir şey değil. Mühim olan, sonu. Şaşıp üzüldüğümüz nokta da sayın başbakanın böyle tehlikeyi görememiş, düşünememiş olması.`` (Orhan Veli, Yaprak Dergisi)
15 Haziran 1950

2 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Müslümanı Müslüman'dan laiklik korur diye bir söz okudum bugün, ama nerede okudum şu an hatırlayamıyorum. Sarıklı, cübbeli, kara sakallılar her an tetikteler...:(
Sevgilerimle Arzu'cuğum.

Makbule Abalı dedi ki...

Uzak görüşlülük her zaman ne kadar önemli.
Selam-sevgiler.