17 Şubat 2014 Pazartesi

17 Şubat Dünya Kediler Günü



NE KEDİSİZ NE KÜTÜPHANESİZ...

Bugün 17 Şubat Dünya Kediler Günü. Bizde Kütüphane Kedilerini analım istedik.

KÜTÜPHANE KEDİSİ DEWEY
Kütüphanede yaşayan kedi Dewey’in kitabı
Ekonomik açıdan sarsıntılı bir dönem geçiren Amerikalılar şu sıralar Iowa’nın küçük kasabası Spencer’daki bir kütüphanenin kitap iade kutusuna bırakılan kedi Dewey’in hikayesi ile gülümsüyor

Kütüphanede yaşayan kedi Dewey’in kitabı
Yıl 1998, soğuk bir ocak akşamı. Spencer’daki kütüphanenin kitap iade kutusuna bir misafir bırakılır. Bırakılan şey bu defa kalın ciltli bir kitap değil, ufacık, durmadan hareket edip miyavlayan yemyeşil gözlü, sapsarı bir kedi yavrusudur.
Kütüphanecilerin sahiplendiği kedicik o günden sonra hayatının tamamını kütüphanede geçirir ve zamanla bu küçük kasabanın maskotu haline gelir.
Kitap raflarının tepelerine tırmanıp uyumaya, kitap okuyanlar okudukları kitaba daldıklarında aniden kucaklarına atlamaya ve kitap arabası ile gezintilere çıkmaya bayılan kediye Dewey adı konulur.
Şu sıralar herkes bu kediden bahsediyor çünkü Dewey’ye 18 yıl boyunca göz kulak olan kütüphane görevlileri Vicki Myron ve Bret Witter tarafından yazılan ve Dewey’in maceraları konu alan “Dewey: The Small Town Library Cat Who Touched the World” (“Dewey: Dünyayla Temas Eden Küçük Kasaba Kütüphanesi Kedisi” olarak çevrilebilir) isimli kitap New York Times, Wall Street Journal ve Publisher’s Weekly’nin “En çok satanlar” listesine girdi.
Eylül ayında çıkan kitabın ilk baskısı hızla tükendi. Şimdi bu kitabın sinema filminin yapılacağı konuşuluyor.

“Özellikle western kitaplarının üzerinde uyumayı severdi”
Vicki Myron “Dewey çok farklı bir kediydi, onun kendine has bir kişiliği vardı. İnsanlar kütüphanede Dewey’in varlığını fark ettiklerinde şaşırdılar, onu yadırgadılar. Ama dediğim gibi Dewey o kadar farklı bir kediydi ki onu sevmekten başka çareleri yoktu” diyor ve ekliyor: “Dewey’in maceraları filme çekilirse benim rolümü kim oynar bilemiyorum, ‘Meryl Streep ya da Helen Hunt olabilir ‘diyorlar. Bunun benim için hiçbir önemi yok. Esas önemli olan Dewey’i oynayabilecek bir kedi bulup bulamayacakları.”
Dewey hayatı boyunca kütüphaneden hiç çıkmamış. Rivayetlere göre kütüphaneden kitap ödünç alanlar kitap alır gibi onu da evlerine götürüp bir-iki gün misafir etmek istemişler ama o, kitap raflarındaki rahatı başka bir yerde bulamayacağını düşündüğünden olsa gerek kimsenin evinde kalmamış.
Myron bu konuda “Dewey raflarda uyumayı severdi. Özellikle western kitaplarının üzerinde mışıl mışıl uyurdu” diyor.

2006’da öldüğünde ölüm haberi 250 gazetede çıktı
Myron’un kitabında özel hayatından ve Spencer’daki sosyal yaşamdan da bahsediliyor. Hatta Myron, alkolik kocasından boşanıp çocuğunu tek başına yetiştirmek için verdiği savaşı da Dewey’in kahramanı olduğu öykülerle anlatmayı tercih etmiş. Yani Myron, kitabın yıldızının hep Dewey olmasına özellikle dikkat etmiş.
Dewey 2006 yılında midesindeki ur yüzünden öldüğünde ölüm haberi yaklaşık 250 gazetede çıkmış. Dewey’in mezarı kütüphanenin giriş kapısının tam sağında. Mezar taşında ise “Ünlü kedi Dewey’in anısına: Daha fazla kitap okuyun” yazıyor.
Kütüphanenin kitap iade kutusu Dewey’in ölümünden beri pek boş kalmamış. Kutuya bir sürü yavru kedi bırakılmış ama kütüphane yönetimi kararsız: “Dewey çok özel bir kediydi, onun yerinin doldurulması bizim için imkansız. Bu nedenle kütüphaneye başka bir kedi almayı şimdilik düşünmüyoruz.”

“Yüksek raflara tırmanıp üstteki kitapları tırmalayarak düşürürdü”
Kendisiyle ilgilenen insanların kucaklarına çıkıp mırlayarak stres seviyelerini minimuma indirmek.
Her sabah 09.00’da kütüphane girişine oturup gelenleri selamlamak.
Kütüphaneye gelen her kutunun üzerine çıkıp hem güvenlik hem de rahatlık açısından test etmek.
Yüksek raflara tırmanıp üstteki kitapları tırmalayarak düşürmek. Özellikle de kütüphaneciler en üstteki o kitaba ulaşmaya çalışırken...
Spencer Kütüphanesi’nin halkla ilişkilerini ve tanıtımını yapmak. Buna her daim güzel ve temiz olmak, kütüphaneye
gelen insanlara gülümsemek, kameralara poz vermek ve tatlı tatlı miyavlamak da dahil.

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/Pazar/HaberDetay.aspx?ArticleID=1007841&Date=26.10.2008&Kategori=pazar&KategoriID=26&aType=HaberDetay&b=Kutuphanede+yasayan+kedi+Deweyin+kitab

2 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Arzu'cuğum ben kitabı görürgörmez almıştım, ama sonlarında çok ağladım:((((yine de şanslı bir kediydi ve güzel mutlu bir hayatı oldu...onu oraya bırakan kişi acaba bu kadar ünlü olacağını biliyor muydu? Muhtemelen bilmiyordu:))))keşke tüm kedilerin sahibi olsa:(((filmi olursa gitmem sonu acıklı çünkü:(((sevgilerimle canım

Arzu Sarıyer dedi ki...

Müjde'ciğim ben kitabını okumadım merak ediyorum ;hayalimde kitap raflarının üzerinde gezinen dünya tatlısı kediyi canlandırıyorum ,çok güzel.Kaldığım öğrenci yurdunda vardı herkesin sevdiği minnoş şu anda gözümünönüne geldi...Keşke her kedinin sahibi olsa ,evet canım kardeşim keşke...Sevgiler.