31 Mart 2013 Pazar

VATAN NASIL SEVİLİR - IŞIL ÖZGENTÜRK



Vatan Nasıl Sevilir?
Bu ülkede kime sorsan, “Ben bu vatanı çok seviyorum” der. Şimdi sorularımızı sıralayalım:- Hiç Güneydoğu ya da Doğu’ya giden bir tura katıldınız mı? - Anadolu’nun en önemli uygarlığı Bin Tanrılı Hititlere dair kaç heykel gördünüz ve kaç kent gezdiniz?- Hasankeyf’i biliyor musunuz? Gittiniz mi? Orada yapılacak barajın neleri su altında bırakacağını biliyor musunuz? Bununla ilgili herhangi bir yere imza attınız mı? Herhangi bir protesto eylemine katıldınız mı? - Selçuk-Efes’e gittiniz mi? Kentin muhteşem genelevine hayretle baktınız mı? İlk tuvaletleri gördünüz mü? - Bodrum Kalesi ve Sualtı Müzesi’nde hayallere daldınız mı? - Konya’daki Mevlana şenliklerine gittiniz mi?- Kayseri’deki Selçuklu medreselerine, camilerine hayran oldunuz mu? - Uluslararası bir çabayla kurtarılan Zeugma kenti mozaiklerinin sergilendiği Antep’teki muhteşem müzeyi gördünüz mü?- Peygamberler kenti Urfa’da balıklı göle yem attınız mı? - Zılgıt çeken kadınların bu işi nasıl başardıklarını düşünüp hiç zılgıt çekmeye çalıştınız mı?- Antakya’da üç dinin bir arada yaşamasına tanıklık ettiniz mi?- Maveraünnehir nereye denir? - Bir sabah vakti Karadeniz yaylalarında uyanıp, o günü size bağışlayan hayata teşekkür ettiniz mi? - Antalya’da Antalya Müzesi’ne gidip yorgun Herkül’le bir fotoğraf çektirdiniz mi? - Mimarların mimarı Koca Sinan’ın kaç eserini gördünüz? - Sevdiğiniz ve etkilendiğiniz beş romancının adları nelerdir?- Klasik Türk müziğinde nam salmış beş şarkıyı söyler misiniz? - Beş halk ozanı sayabilir misiniz?- Türk sinemasından en sevdiğiniz beş filmi sayabilir misiniz? - Karadeniz’de Sümela manastırında duvarları süsleyen belki de ilk zenci İsa’yı gördünüz mü? - Anadolu uygarlıklarından Likya uygarlığının toprak yollarında yürüdünüz mü?- Türkiye denizlerinde kaç cins balık yaşar?- Türkiye topraklarında kaç bin endemik bitki yaşar?- Türkiye topraklarında kaç çeşit endemik canlı türü yaşar?- Lüferin soyunun tükenmemesi için elinize bir mezura alıp balıkçılarda sarı kanat boylarını ölçtünüz mü? - Hiçbir hayvan barınağına gidip gönüllü çalıştınız mı?- Türkiye’nin yeraltı zenginlikleri nelerdir? - Termik santral nedir? Zararları nelerdir? Biliyor musunuz? Hiç termik santral yapımını protesto eden bir eyleme katıldınız mı?- Türkiye’nin altının silme altın madeni olduğunu biliyor musunuz? - Hiç inatla bölgenizdeki bir eski binanın resimlerini çekip, binanın yaşatılması için gerekli yerlere başvurdunuz mu?
- Anadolu Medeniyetleri Müzesi kimin emriyle kurulmuştur? Hiç gittiniz mi?- Osmanlı’dan beri sürgün yeri olan Sinop Cezaevi’nde kaç muhalif yazar yatmış, biliyor musunuz? - Adana neden Yılmaz Güney’lerin, Yaşar Kemal’lerin, Orhan Kemal’lerin yurdudur, hiç düşündünüz mü? - En son hangi protesto eylemine katıldınız?Sorularımız bunlar, daha da çoğaltılabilir, öyle “vatan sevmek” kolay değil. Her şey gibi o da tanınmak ister, bilinmek ister ve emek ister.Sevgilerle, hadi kalemi alıp sorulara yanıt verin.
31 Mart 2013 - Cumhuriyet


2 yorum:

bücürükveben dedi ki...

Işıl hanımın yazdıkları kısmen doğru ama bir kısmına katılmıyorum,Ankara'da protesto eylemine de katıldım, kediler için de yürüdüm, şehitler için de yürüdüm, 29 ekimde de biliyorsun blogumda resimlerim var Ulus'taydık ailece, sanal da olsa çevre ile ilgili, peta'nın hayvan haklarıyla ilgili her tür dilekçesine imzamı verdim, Türk sanat müziği şarkısı ismi bilmekle kalmam, kulağım iyidir valla fena da söylemem eski klasik şarkıları rahmetli annemden dinleye dinleye (duyan şarkıcı sanacak:))yok mutfakta şarkı söylerdi)her mevsim içimden gelir geçersin'i de severek okurum,Urfa nın etrafı dumanlı dağlar'ı da:))ama zılgıt demesin aklıma pkk lı karılar geliyor, hele hele Yılmaz Güney hayvan katili, karısının üzerine araba süren psikopat maganda..(neyse belki Işıl hanım bilmiyordur) ama yürümekle dilekçe imzalamakla Anadolu'ye gezmekle de olmaz, artık ortada milletin gözüne BAKA BAKA VATANA İHANET SUÇU İŞLENİYOR neyi imzalayıp, nerede yürüyeceğiz? Takır takır birilerinin alnından vuracaksın, silahlı halk isyanı başlatacaksın. Başka yol yok, ne seçim, ne demokratik yollar, hepsi hikaye vatanını seviyorsan artık silaha sarılacaksın...Atatürk de böyle yapmadı mı?
Işıl hanım katılır, katılmaz benim fikrim %100 bu. Fransız halkı böyle Bastille'i yıktı, dilekçe imzalayarak değil, bizimkiler de Silivri'yi yıkmak istiyorlarsa roketatarlarını, tanklarını, toplarını füzelerini alıp gidecekler...ben böyle düşünüyorum canım...
Arzu'cuğum sevgiler, selamlar...

Arzu Sarıyer dedi ki...

Müjde 'ciğim özelinde sen bazılarına katılıp katılmamakta haklı olabilirsin.Genelinde sayılan sorulardan çok azını yapanlar mangalda kül bırakmamacasına vatan severlik taslıyorlar bu durumu sen de çevrende görebiliyorsundur.
Sevgiler.